dilluns, de desembre 01, 2008

Les pernicioses subvencions agrícoles

Són moltes les veus autoritzades del món econòmic que alerten de l’obscenitat de les ajudes a la pagesia. Unes ajudes que fan que el productor europeu produeixi per sota el preu de cost i en excés. Això fa que el preu del producte subsidiat caigui, però no sols cau aquí a on es produeix, cau arreu en aquest món globalitzat i, aleshores, el pagès africà que sobreviu sense cap ajuda pública i amb molt pocs mitjans ha de deixar de produir perquè no pot competir amb el pagès subvencionat del primer món. És una espiral de misèria i explotació.

No és cap broma que la Unió Europea cada dia destina la quantitat astronòmica de 900 milions d’euros, sí, cada dia! I us ben asseguro que no canviarà res perquè el lobby agroalimentari sempre està apunt per treure els tractors a la carretera si algun mandatari insinua retallar les ajudes.

Ahir mateix, a la trobada de socis de Covides, el president de l’entitat, li va demanar al Benach (àlies el Budell) més subvencions i que arribin més ràpidament. La junta de Covides no té vergonya. Després de fer una retallada a la liquidació als socis de jutjat de guàrdia, ara s’excusen que és culpa de la crisi, com si no coneguéssim a tota aquesta colla de vividors que només van a darrera del càrrec. I no podria ser d’altra manera; els d’Unió de Pagesos majoria a la junta, perquè després us vinguin a parlar de l’empresa familiar agrària que dia a dia tant s'esforcen en ensorrar.