dijous, de desembre 25, 2008

Salvem la vinya catalana!

"Que Déu te guard oh vinya catalana
Mar de verdor que serra amunt t'estens..."

Així comença un conegut poema d'Àngel Guimerà. El poema acaba presentant la vinya com un símbol d'unió de la gent catalana.
Conreu típicament mediterrani i secular, la vinya és també un símbol del treball que des de sempre ha caracteritzat els catalans.
Aquest símbol, com tants altres, està en perill de mort. La política portada a terme aquests darrers anys tant pel pojulisme com com pel tripartit, porten la vinya catalana a desaparèixer. O, per ser ser més exactes, porten a la desaparició de la vinya tradicional catalana, paral·lelament ala desaparició de la pagesia tradicional i de l'empresa familiar agrària. Una política que porta a la desaparició d'altres sectors productius típicament catalans com la ramaderia, el petit comerç, la pesca, ... I tot perquè? Doncs perquè el negoci se'l quedin les multinacionals. En el cas de l'agricultura, perquè la terra catalana passi a l mans de les multinacionals.
I qui alça la veu contra aquest fet? Ningú. No solament cap partit ni parlamentari ni extraparlamentari, ni tan sols independentista , sinó ni els mateixos sindicats agraris presenten una lluita de fons que permeti salvar l'agricultura catalana. Quan hi ha un tema escandalós, quan es fa massa evident el que passa, els sindicats agraris fan alguna acció simbòlica per cobrir l'expedient ... i aquí s'acaba tot. Els partits, ni això. Els en foten els pagesos i la terra catalan. Tenen massa feina a defensar altra gent i altres coses.
Què ha fet ERC aquests darrers anys per defensar els pagesos? Res. Han donat prioritat a certes lluites més mediàtiques, com el matrimoni homosexual o defensar una "llei de religions" que omplirà Catalunya de mesquites. Que ha fet CIU? Res. I no cal dir els partits més descaradament venuts a Madrid.
El PNAC si ho fa i ho farà. I ho fa perquè el PNAC ha nascut per dir aquelles coses i per lluitar per aquells temes que els altres no tenen valor de dir i interès per lluitar. Entres aquest temes, una lluita catalana i tot el que aquest sector de la societat simbolitza de catalanitat ben entesa.

* Article manllevat del butlletí del PNAC "La nació catalana" núm. 17